Gewauwel over rijkdom……..

(Leestijd ± 2 minuten)

Je bent niet alleen het product van je eigen geschiedenis maar het product die duizenden jaren van ontwikkeling, van al onze voorouders met zich meebrengt. Het is niet alleen het DNA dat je bestaan bepaald maar ook de kunde en zeker de onkunde van je voorvaderen. Veel kenmerken die je via DNA lijkt te hebben verworven zijn niets meer dan gewoontes die familie eigen zijn en van generatie op generatie worden doorgegeven. De familie rugzak wordt steeds verder gevuld met eigenschappen die het leven “gemakkelijker” maken. Zij vormen de collective “wijsheid” waarop onze samenleving draaid.

De natuurlijke selectie en overerving van positieve eigenschappen hebben er toe geleid dat de mens als sociaal wezen, collectief steeds slimmer is geworden. Wij als mensen hebben de mogelijkheid gekregen dierlijke neigingen achter ons te laten doordat we steeds beter in staat lijken om keuzes te maken. De overerving van het vermogen tot logisch redeneren hebben er toe geleid dat onze levensstandaard steeds hoger is geworden met als gevolg dat onze maatschappij steeds meer op persoonlijk gewin lijkt te zijn gericht.

Terwijl logischerwijs juist de eigen welvaart in het teken van de samenleving zou moeten staan is de samenleving juist in het teken van het ego komen te staan. De welvaart heeft ons lui gemaakt en ons op onze eigen materealistische vooruitgang gefocust in plaats van het richten op echte rijkdom, geestelijke rijkdom, geestelijke groei, elkaars geluk. Onze geestelijke vermogens zouden juist meer gericht moeten zijn op het zich dienstbaar opstellen naar elkaar toe. Het halen van voldoening uit het helpen van elkaar, het streven naar geluk voor de hele samenleving in plaats van het streven naar het bezitten van de laatste TV of de nieuwste auto.

Het streven naar rijkdom voor het materialistische ego is een verarming en een belediging voor alles waar onze voorouders voor hebben gestaan. Niet dat onze voorouders die sociale rijkdom nastreefde maar ze hebben wel bijgedragen aan de intellectuele groei die de maatschappij heeft doorgemaakt, de keuze tussen materialisme en sociale rijkdom mogelijk heeft gemaakt. De keuze tussen gemeenschappelijk geluk en individueel egoistisch geluk. De welvaart heeft ons armer gemaakt dan we ons kunnen voorstellen, geleid tot het kiezen van de gemakkelijke weg.

We zijn slim genoeg om te kiezen voor iedereen zijn geluk maar we zijn verwent en missen daardoor onze kans op een voor iedereen gelukkig leven. Een verarming, een terugval in ontwikkeling. Persoonlijk tijdelijke welvaart verkiezen boven collectief geluk.

Ondanks onze groei van denkvermogen en inzichten lijken wij steeds meer geneigd om de verkeerde keuzes te maken. Steeds te keizen voor de dierlijke instikten in plaats van ons gezonde verstand. Kies voor elkaars geluk dat generaties lang kan blijven bestaan in plaats voor tijdelijk, vergankelijk, materealistisch geluk dat vaak niet meer dan één leven mee gaat.

Yosy

Spread the love

Reacties zijn gesloten.

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen