Lieve Sylvana…..

(Leestijd ± 3 minuten)

Verboden te debatteren, alleen mijn menig is juist! Nederland is een land van middenmoters. Wanneer je het ergens niet mee eens bent dan spreek je je hier over uit. Dat je een eigen menig hebt zal te aller tijden gerespecteerd worden en met een beetje mazzel zullen er mensen zijn die het met je eens zijn. Nederlanders zijn tolerante mensen en zullen je geen kwaad doen.

Misschien kom je niet altijd even slim uit de hoek en ga je zo nu en dan bij iemand op zijn tenen staan. Voor de discussie is dat alleen maar goed. Het schut mensen wakker en het zorgt er voor dat mensen gaan nadenken en hun eigen mening vormen.

Nederlanders zijn tolerante mensen maar de laatste jaren is er iets fundamenteels veranderd. Het politieke klimaat heeft de laatste jaren toegestaan dat er steeds meer ruimte komt voor extremisme. Extremistisch gedachtegoed dat verre van realistisch is maar met maar één doel verspreid wordt, het veranderen van het Nederlandse politieke klimaat. Op zich niets mis mee en misschien is het ook wel tijd voor verandering. Probleem is echter dat er een groep Nederlanders is die niet kunnen omgaan met deze verandering. Het extremisme wordt gezien als een realistische oplossing van problemen terwijl het dat niet is.  Nederland is een land van middenmoters en dat resulteert in een gemiddelde politieke uitkomst. Hoe hard extremisten ook schreeuwen, ze zullen altijd het onderspit delven onder het gemiddelde. De extremistische leiders beseffen zich dat en zullen daarom hoog inzetten. Groepen volgers zien dit niet en blijven hangen in het extremisme zonder de nuance van de boodschap in te zien.

Doordat deze groep volgers de nuance niet zien gebeurt er wat er nu gebeurt. Het debat dat plaats vindt levert, door hoog in te zetten, voor hen niet voldoende op. Extremisme zonder nuances is, doordat ze zich niet gehoord, zich genegeerd voelen, geneigd de geldende paden te verlaten en te grijpen naar middelen die horen bij het extremisme. De discussie en het debat worden terzijde gelegd met bedreiging en intimidatie wordt de nieuwe manier om gedachtegoed  kracht bij te zetten.

Lieve Sylvana, jij beseft je dat er soms een extreme houding nodig is om je doel te bereiken. Je bent wat dat betreft geen uitzondering en het gevolg is dat je soms dingen zegt die voor veel verontwaardiging en woede zorgen. Je doet dit echter binnen de paden die onze democratie daarvoor heeft, in de discussie en het debat. In plaats van dat er voor wordt gekozen de werking van de discussie en het debat zijn werk te laten doen is er een groep mensen die deze politieke werking volkomen negeren en kiezen voor extreme uitingen die on Nederlands zijn. Het compromis is geen optie.  “Ja, maar” is verleden tijd, “je denkt als ons en anders”…….. is daardoor voor sommige mensen het nieuwe denken geworden. Deze extremistische belediging van onze rechtsstaat, daar ben jij nu, samen met elke gezond nadenkende Nederlander, de dupe van.

Deze groep on-Nederlandse Nederlanders denken op deze manier op te komen voor het Nederlander zijn terwijl het tegenovergestelde juist het geval is, ze zijn een belediging en bedreiging voor het Nederlanderschap. Gelukkig maakt de overheid geen verschil in buitenlandse en binnenlandse extremistische praktijken en grijpt meteen in.

Het zou niet nodig mogen zijn maar helaas betekent dat voor jou dat je daarom beveiligd moet worden en niet meer vrij de straat op kunt gaan. Dat je niet meer kunt zeggen wat je wilt zonder daarna over je schouder te moeten kijken. De vrijheid van meningsuiting, een van de grondbeginselen van de Nederlandse grondwet. is niet meer. Een donkere bladzijde uit onze geschiedenis? Hebben we dan helemaal niets geleerd van de uitwassen van de wereldoorlogen in de 20ste eeuw?

Yosy.

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen