Omarm de overeenkomsten en accepteer de verschillen.

(Leestijd ± 3 minuten)

‘S morgens wordt er een kopje koffie gedronken. Een boterhammetje wordt klaar gemaakt. Er wordt goede morgen gewenst. Er wordt een bezoek gebracht aan het toilet. De nachtkleding wordt verwisseld voor de nette kleren. Op het werk aangekomen worden de verplichtingen na gekomen. Elke maand wordt het salaris netjes op de rekening gestort. Het is een advocaat, Ceo, verkoper, tuinman, vuilnisman of, noem elk beroep dat bestaat. Vrijwel identieke DNA profielen. Een gemiddeld IQ. Een hart dat klopt, rood bloed, handen met vingers, voeten met tenen, vingerafdrukken die verschillen niet aan kunnen tonen. En ga zo maar door. Genoeg overeenkomsten die ons maken wat we zijn; Mensen.

Genoeg overeenkomsten die maken dat we als mensen samen kunnen leven en elkaar zouden kunnen respecteren. Genoeg overeenkomsten dat juist de dingen die niet overeenkomen er uit springen. Huidskleur, sekse en geloof. Wanneer de overeenkomsten naast de verschillen worden geplaatst dan zijn het juist de verschillen die maar een klein deel van het beeld vormen maar toch worden deze juist als uitgangspunt gebruikt. Kleine verschillen die handreikingen geven om de ene groep boven de andere te plaatsen. Een legitieme rede om te vergeten dat we allemaal mensen zijn.

Het is juist om te zeggen dat we Blanke, Neger, Moslim, Aziaat, Homo, Transgender, Man of Vrouw zijn maar het is zo verkeerd om dat als uitgangspunt te gebruiken. We zijn allemaal mensen en verdienen het daarom als zodanig benadert te worden.

De éénoog is koning van degene die niet willen zien.

De kracht om negativiteit niet af te schuiven op andere mensen en de verantwoordelijkheid neer te leggen op de plaats waar die thuis hoort is een gebrek aan de wil om de eigen intelligentie te gebruiken, zelf na te denken. Het is gemakkelijker om slaafs de nukken van een aantal individuen te volgen en de kleine verschillen als negatief te beschouwen. Het is gemakkelijker om eigen tekortkomingen af te schuiven op anderen. Anders dan ons is tenslotte slechter, wij zijn de beste! Het is gemakkelijker om te volgen als een schaap dat naar de slachtbank wordt gevoerd dan om toe te geven dat we allemaal gelijk zijn en meer overeenkomsten hebben dan verschillen.

Mensen zijn intelligent genoeg om zelf tot die conclusie te komen maar weigeren consequent om deze intelligentie te gebruiken. Eigen verantwoordelijkheid wordt ontkent door onwetendheid in stand te houden en meningen van andere, hoe kortzichtig ook, te omarmen. Het is gemakkelijker om verschillen als probleem te zien in plaats van als mogelijkheden.

Het zijn momenteel veelal de “domme” mensen die een aanzet geven tot de algemene tendens die in de samenleving gevolgd worden. Domme mensen waarbij de samenleving eigenlijk zijn schouders zou moeten ophalen. Domme mensen die erg hard schreeuwen waardoor iedereen ze hoort. Domme mensen die inspelen op de luiheid van mensen die het gemakkelijker vinden om niet zelf na te hoeven denken. Domme mensen die de basis van de samenleving negeren; “We zijn allemaal mensen en hebben meer overeenkomsten dan verschillen!”.

Omarm de overeenkomsten en accepteer de verschillen. We hebben nog een lange weg te gaan.

Yosy

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen