Samenleven = Concessie doen.

(Leestijd ± 2 minuten)

Ik heb tijdens mijn studententijd op kamers gewoond. Ik deelde de badkamer, gang, keuken en terras met een aantal andere studenten. Natuurlijk was het een echte studentenboel en werd er niet altijd even zorgvuldig met de hygiëne om gegaan en moest er om de zoveel tijd gezamenlijk schoon gemaakt worden. Regels, ja we hadden basis regels. Regels die gezamenlijk opgesteld werden en waar iedereen zich zo veel mogelijk aan hield.

De basis was tolerantie. Begrip voor het fijt dat niet iedereen hetzelfde was en dat de één beter in het naleven van de regels was dan de ander. Regels waren nodig omdat het anders echt een zwijnenstal zou worden. Zo nu en dan kregen we een nieuwe huisgenoot. Met een nieuwe huisgenoot werden vanzelfsprekend de huisregels doorgesproken en waar nodig aangepast zodat iedereen zich in deze regels kon vinden en er achter kon staan. Respect voor elkaar zorgde er voor dat men concessies deed en dat men een plezierige tijd doormaakte tijdens zijn studententijd.

Soms kan het voorkomen dat er dingen gebeuren waaraan iemand aanstoot neemt. Iets wat voor de meeste mensen als heel gewoon werd beschouwd kon voor een individu niet zo vanzelfsprekend zijn. Het was dan de kunst om in die persoon zijn schoenen te gaan staan en misschien tot de conclusie te komen dat gewoontes niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Aangezien we er samen het beste van moesten maken kon het voorkomen dat er veranderingen plaats vonden aan gewoontes die jaren waren geweest zoals ze geweest waren. Ik ben opgevoed met het idee dat men tolerant naar elkaar is en dat geven en nemen daar een onderdeel van is.

Het gemakkelijkst is het om andere mensen te proberen te begrijpen door situaties bij jezelf te houden. Er is moet voor nodig om in iemand anders zijn schoenen te gaan staan en tot de conclusie te komen dat niet alles is zoals het is. Er is moet voor nodig om concessies te doen en andere mensen te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Discussie is nooit verkeerd maar sta daarbij open voor de mening van een ander en begrijp dat er met veroordelen en vooroordelen nog nooit iets bereikt is anders dan ellende.

Yosy

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen