De vluchtelingen crisis Anno 2016.

(Leestijd ± 4 minuten)

Verbazing, nee, verontwaardiging. Wij Nederlanders zijn zo goed? Ja we moeten onszelf wel op de borst slaan. De veer moet in onze kont! Wij hebben hard gestreden om de opvangplekken voor asielzoekers tegen te houden en we leken verloren te hebben. Ondanks het protest kwamen de opvangplekken er toch. Kleine dorpskernen zouden overspoeld worden met vluchtelingen. De criminaliteit zou hoogtij gaan voeren. Onze vrouwen zouden ’s avonds aan de ketting gelegd moeten worden omdat ze niet meer veilig waren. middeleeuwse praktijken zouden onze gemeenschappen overspoelen. Er komen vluchtelingen naar ons dorp. En nu zijn we schoorvoetend met veel protest dan toch maar akkoord gegaan, hebben we vertrouwen getoond in de belofte van de opvangorganisaties, laten de vluchtelingen het afweten.

12 Euro per dag wordt er weg gegooid. In totaal meer dan 250.000 euro wordt er per dag gespendeerd om lege bedden paraat te houden voor de vluchtelingen die zouden komen maar niet kwamen. Medewerkers die zijn aangenomen en betaald moeten worden lopen met bloedneuzen door de lege gebouwen. De neuzen zijn tot bloedens toe open gepulkt, zo veel hebben ze te doen. De tafels zijn kaal gepoetst om verveling tegen te gaan. Kachels moeten branden en lampen moeten licht geven. Ondankbare vluchtelingen om ons nu met al die lege opvangplaatsen te laten zitten.

O, wat hebben we ons druk gemaakt.

Gelukkig waren de vluchtelingen welkom bij het overgrote gedeelte van de Nederlandse bevolking en maken zij zich niet zo heel druk over het uitblijven van de stroom ontheemden. Er is echter een minder leuke kant aan het uitblijven van de voorziene stroom vluchtelingen. Er is een oorzaak.

Miljoenen ontheemden worden momenteel opgevangen in sobere noodkampen die vaak grenzen aan gebieden waar hard wordt gevochten. Miljoenen vluchtelingen worden opgevangen in landen als Jordanië en Libanon. Landen die geconfronteerd worden met een vluchtelingenstroom die groter is dan het aantal eigen inwoners. De landen doe hun best maar zijn niet in staat om meer te bieden dan een stukje schijn veiligheid. De vluchtelingen hoeven tenminste niet in oorlogsgebied onder te duiken maar het ontbreekt hen verder aan alles. De vluchtelingenkampen hebben meer het karakter van een concentratie kamp. Er is overal een tekort aan en het ergste is dat, door de tekorten, het er erg onveilig is.

Nog slechter ben je af wanneer je één van de omringende landen niet binnen kunt komen. De omringende landen zitten gewoon vol en doen wat ze kunnen. De vluchtelingen die buiten de boot vallen zijn aangewezen op illegale kampen die zich bevinden in het niemandsland, vlak bij de “slagvelden”. Wij hebben hier in Nederland nog bedden over?

Een grote groep vluchtelingen heeft geprobeerd een veilige thuishaven te vinden in Europa. Dit zijn de vluchtelingen die in het kader van de vluchtelingen crisis democratisch onder de Europese landen zouden worden verdeeld. Dit zijn de vluchtelingen waar we rekening mee zouden houden en waar we alle noodvoorzieningen voor hebben ingericht. Waarom zien we die vluchtelingen nu niet?

Wij hebben als Europa onze ziel verkocht. Deze groep vluchtelingen wordt nu onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen in Turkije. Volgens mij zijn de vluchtelingen die in Jordanië en Libanon worden beter af alsdan die in Turkije. In Turkije zijn de door ons “verkochte” vluchtelingen grof geld waard voor de grote Turkse leider Erdogan, het levert hem Miljarden op. Het zou zonde zijn om die miljarden ook daadwerkelijk aan deze vluchtelingen te spenderen, het moet zo goedkoop mogelijk. De omstandigheden, de gevolgen van onze afspraak, worden bewust uit ons gezichtsveld gehouden, wat niet weet wat niet deert.

Turkije krijgt zijn geld en het visumvrij door Europa reizen. Wij kopen onze gemoedsrust. Een eerlijke deal toch? Ik denk alleen dat wanneer je een vluchteling in een Turks opvangkamp er naar vraagt, hij een hele andere mening bedeeld is.

Het aantal vluchtelingen dat nu nog de grens tussen Turkije en Griekenland over komt is nog kleiner dan het aantal dat wij als Nederland op zouden kunnen vangen. Vandaar al die legen bedden. En dan nog. De regelgeving van Europa, de afspraken die de Europese landen onderling hebben gemaakt, hebben ook nog een addertje onder het gras. Asielzoekers moeten asiel aanvragen in het land waar zij in Europa als eerste geregistreerd worden. Wanneer een vluchteling toch enigszins legaal Europa binnen komt dan zal dit overwegend in Griekenland moeten gebeuren. De registratie zal ook plaats vinden in Griekenland en dus volgens de Europese regelgeving is dat het land waar ze asiel moeten aanvragen. Griekenland zal uiteindelijk onder invloed van de Europese verdeelsleutel de geregistreerde vluchteling door sturen naar bijvoorbeeld Nederland. De asielprocedure is bij voorbaat uiteindelijk kansloos, hij moet immers asiel aanvragen in het eerste land waarin hij geregistreerd is. In dit geval dus Griekenland.

Wie is dus het kind van de rekening? Ten eerste de vluchteling die in de kou gezet wordt. Ten tweede een land als Griekenland dat alles al heeft gegeven in de afkoop en het op chantabele lijkende hulpplan van een aantal jaren geleden. Griekenland een land zonder geld opgezadeld met een vluchtelingen probleem dat eigenlijk geen probleem meer mag zijn omdat de stroom vluchtelingen veel kleiner is dan voorzien was.

Kleiner omdat wij onze ziel aan de duivel hebben verkocht (of heet Erdogan een pakt met de duivel gesloten en zijn wij, Europa die duivel?)?

Raar toch dat al die gereserveerde bedden leeg blijven en dat dat zo veel geld moet kosten?

Yosy

Spread the love

Reacties zijn gesloten.

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen