De “Geest” van Zwarte Piet

(Leestijd ± 4 minuten)

zwarte-pietHalverwege de vorige eeuw werd ons land overspoeld door zwart geverfde mannen en vrouwen. Een voorbereiding op de hoos aan vluchtelingen die wij de volgende eeuw zouden kunnen verwachten? Nee, het was een vervrolijking van een  kinderfeest dat voor de nationale TV intocht van een goedheiligman niet interessant genoeg was om op TV uit te zenden. Laten we een groep zwartgeverfde zwarte mannen en vrouwen in een circus pakje om hem heen dansen. Laten we hem een beetje raar praten en klungelig doen dan wordt de intocht vanzelf nieuwswaarde en kunnen we er een programma omheen maken. (Eigenlijk is de uitbreiding van de extra knechten een uitvinding van de Canadese militairen die het feest van de goedheiligman wilden opvrolijken na de 2e wereldoorlog. Er doen meerdere versies de ronde,)

Tot halverwege de vorige had deze goedheiligman genoeg aan één zwarte man. Een knecht, een persoon die de deportatie van stoute kinderen regelde, een persoon die de rot klusjes voor de heilige man opknapte. Maar vooral de man of vrouw die de PTT veel werk uit handen nam, het bezorgen en uitdelen van de cadeautjes. Elke katholieke hoogstaande persoon had wel iemand die de vervelende klusjes opknapte, dus waarom hij niet? Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen. De zwart geverfde mannen en vrouwen zijn een belangrijk deel gaan uitmaken van een, voor het gevoel, eeuwenoude traditie. Hij is kindvriendelijk en een kindervriend geworden!

Nu anno 2016 wordt ons land weer overspoeld door iets getinte mensen. Maar het zijn niet deze mensen die problemen hebben met deze zwart geverfde mannen en vrouwen. Nee het zijn de mensen die al eeuwen met ons land geassocieerd worden. Mensen die een echte donkere huid en kroeshaar hebben. Mensen die aan ons land gebonden zijn doordat wij Nederlanders in de 17de en de 18de eeuw ook behoefte hadden aan knechtjes die de rot klusjes voor ons opknapte.

De emancipatie van deze voormalige slaven, ja want daar heb ik het dan over, heeft er in de laatste eeuw voor gezorgd dat deze donkere mensen zich als gelijken van de witte mensen zijn gaan zien. Emancipatie die in de jaren 80 van de vorige eeuw er voor gezorgd heeft dat de veranderingen die de zwart geverfde mannen en vrouwen doormaakte, net een stapje te ver gingen. Pedagogisch gezien was het niet meer aanvaardbaar dat de zwart geverfde mannen en vrouwen rond liepen met slagwapens , een zak waarin kinderen mee naar Spanje meegenomen konden worden en dat er een raar stemmetje werd opgezet. Nee, de zwart geverfde mannen en vrouwen moesten met hun tijd mee gaan, kroeshaar, dikke lippen en gouden oorbellen hoorde bij het moderne uiterlijk dat bij de jaren 80 hoorde. Een stapje te ver omdat deze aanpassingen wel erg veel leken op een periode waaraan de net zich een beetje serieus genomen donkere Medelanders werden geconfronteerd met het slaven verleden van hun voorouders. Het kroeshaar en de gouden oorbellen betekende veel in de tijd dat Nederland deze mensen gebruikte als slaven.

Begrijpelijk dat het voor sommige ouders pijnlijk is dat hun kinderen op school geassocieerd worden met deze uiterlijke kenmerken die voor een periode uit de geschiedenis staan die wij als witte Nederlanders eigenlijk liever vergeten. Nog pijnlijker is dat de vergelijking soms wordt gedaan als belediging. Pijnlijker is dat wanneer er iets over gezegd wordt dat die mensen dan maar naar hun eigen land terug moeten gaan. Hun eigen land, is dat dan niet Nederland? Zijn wij dat niet gezien de geschiedenis niet aan deze mensen verschuldigd?

Ik weet het, we maken het de vluchtelingen die willen inburgeren in ons land gewoon extra moeilijk. Een groep Nederlanders roepen; “Alle buitenlanders er uit!!!!”, “Zwarte piet moet blijven!”! Als vluchteling zou ik het dan ook niet meer weten, moet ik me dan ook maar zwart verven zoals die mannen en vrouwen doen om geaccepteerd te worden en in Nederland te mogen blijven?

Ja een onzin verhaal en dat is ook wat ik van de hele zwartepiet discussie vindt. Ja, Zwarte Piet hoort bij onze cultuur maar, op het moment dat er ook maar één kind is dat er echt last van ondervindt, omdat hij nu eenmaal tot een Nederlandse minderheid behoort, dan vind ik dat wij als Nederlanders ons gezonde verstand moeten gebruiken. Elk kind dat ongelukkig wordt door iets dat er in een feest, ter ere van hem en ten goede van hem wordt gevierd, hem beschadigd, dan vind ik dat dit feest mislukt is. Net zoals de maatschappij continu aan veranderingen onderhevig is vindt ik ook dat je de moed moet hebben om iets dat schadelijk kan zijn voor een kind, al is het er maar één, ter discussie moet kunnen stellen. Wij Nederlanders kunnen veranderen anders hadden we nu nog altijd in berenvellen en met knuppels rond gelopen?

Ik heb geen goed woord over voor de mensen die de hele Zwarte Pieten discussie om zeep helpen en de extreme hoek opzoeken. Bedreigingen, kortzichtigheid en niet bereid zijn om de discussie aan te gaan, gaan me te ver en doet het Sinterklaasfeest bij voorbaat de das om en gaat volledig voorbij aan de geest van dit feest. Een feest voor ALLE kinderen!

zwarte-pietPersoonlijk? Mij maakt het niet uit of Zwarte piet nu rood, geel, paars, stroopwafel, schoorsteensmeer, zwart of wit is. Mij gaat het er om dat het een feest is voor kinderen. Een feest dat al sinds heugenis voor kinderen wordt georganiseerd. Een feest waar dat ongeacht de kleur van de Pieten bij ons Culturele Erfgoed behoort. Een feest dat een feest is door de geest van het feest!

Yosy.

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen