HSP, Hoog Sensitief Persoon?

(Leestijd ┬▒ 4 minuten)

OverprikkelingIk voel wel degelijk verschil. De atmosfeer is minder verstoord sinds mijn buurvrouw overleden is. Iets minder ruis, minder angst, het huis voelt aangenamer. Na een midweek naar de camping geweest te zijn besef ik me hoeveel invloed de omgeving op mij heeft.

Hoofdpijn, steeds een aanhoudende hoofdpijn en ruis in mijn hoofd die het denken meestal moeilijker maakt dan nodig is. Niet dat ik niet kan denken, het kost gewoon inspanning om de ruis te negeren. Dat is mijn dagelijkse realiteit. Ik probeer het te accepteren en voor mijn hoofdpijn ben ik momenteel onder behandeling bij een neuroloog. Er wordt van alles geprobeerd maar de hoofdpijn blijft.

Afgelopen midweek hebben wij ons fijne huisje ingeruild voor ons kleine caravannetje. Lekker er even uit naar de “Dutch Mountains”, een terrascamping in Gulpen; “Camping Osebos”. Een oase van rust. En rust was er. De dichtstbijzijnde caravan stond minimaal 25 meter bij ons vandaan. Het weer zat mee. 1 Dag een beetje regen, ’s morgens wat mist maar verder zeer aangenaam.

De ruis in mijn hoofd bijna verdwenen en de hoofdpijn gezakt tot een aanvaardbaar niveau. Heerlijk. Wonderbaarlijk. Nu zou je kunnen zeggen dat dat komt doordat ik in een andere omgeving ben, maar volgens mij speelt er meer. Ik heb in de jaren leren omgaan met de stemmingen van mijn medemensen. Ondanks dat ik vanuit mijzelf moeite heb met de emoties die voorbij zouden kunnen komen ben ik mij altijd heel bewust geweest van de gevoelens van de mensen (en dieren) in mijn omgeving. Wanneer iemand sjagerijnig was en de kamer binnen kwam, dan hoefde ik hem niet eens te zien om te weten dat hij of zij dat was. Het kon zelfs zo ver gaan dat ik er zelf sjagerijnig van werd. Vanaf het moment dat ik mezelf hiervan bewust was ben ik in staat geweest om deze gevoeligheid enigszins te blokkeren en te accepteren.

Ik heb hier verder nooit echt stil bij gestaan ondanks dat ik mezelf zie als een HSP, Hoog Sensitief Persoon. Ik heb voor mezelf nog even een kleine test gedaan en van de 23 voorgelegde eigenschappen scoorde ik er 22. Dus echt HSP. Ik vind het moeilijk om het een plaats te geven want het past niet echt in mijn op logica gebaseerde wereld, ik vind het enigszins zweverig maar de signalen wijzen er toch echt op.

Zender/ Ontvanger (HSP) KaartWanneer ik de HSP theorie los laat op mijn huidige situatie ten opzichte van de situatie op de camping dan vallen mij een aantal dingen op. Op de camping had ik in een straal van 25 meter constant 1 persoon die in mijn aanwezigheid was; Anja. Thuis heb ik haar ook vaak in mijn directe omgeving. Op de camping was er verder niemand binnen die straal van 25 meter. Thuis bevinden zich in die straal van 25 meter soms meer dan 30 personen. 30 Personen die allemaal hun eigen gevoelens en emoties hebben. Niet alleen hebben maar ook uitzenden. Als een radioactieve centrale zenden deze 30 personen hun emoties en gevoelens de omgeving in. 30 Actieve zenders en ik (een van de) actieve ontvanger(s). Thuis constant een felle hoofdpijn en veel ruis in mijn hoofd. Op de camping, de hoofdpijn en de ruis binnen aanvaardbare waarden. Nu, weer thuis, weer hoofdpijn en veel ruis. Zou ik thuis niet gewoon last hebben van de signalen van deze 30 straalzenders?

Als dat waar is dan weet ik dat er een paar flink storende hardnekkige zenders tussen zitten;

  • Het was mij al opgevallen dat het overlijden van mijn buurvrouw een stukje rust in mijn hoofd met zich mee heeft gebracht. De ruis, al was het maar een klein beetje, is na haar overlijden minder geworden. Dat haar achter gebleven man een ongeleide projectiel is momenteel, dat is met het verliezen van zijn levensgezellin begrijpelijk. Maar hij was en is nog steeds een negatief gericht persoon doordrongen van haat. Veel negatieve signalen die ik op kan pikken.
  • Onze andere buurvrouw. Een constante stroom van negativisme, ze leeft in een wereld van ongefundeerde beschuldigingen aan de hele wereld behalve aan haarzelf.
  • Een gezin met 4 kinderen waarvan de man het erg moeilijk heeft omdat hij met zijn gezondheid kwakkelt. Hun beide buren zijn hen niet erg vriendelijk gezind.
  • Een gezin met 2 kinderen waar eigenlijk altijd ruzie is met veel geschreeuw en gescheld.
  • Een alleenstaande vrouw met 2 kinderen die zich nergens mee bemoeit.
  • Een samenwonend stel dat binnenkort gezinsuitbreiding verwacht.
  • En een aantal gezinnen waar ik verder niets of weinig van af weet.

Kortom, genoeg mensen die allemaal hun eigen gevoelens en emoties hebben die ze de omgeving in slingeren. Wanneer ik al die gevoelens en emoties daadwerkelijk oppik en binnen krijg dan is het helemaal niet gek dat ik hoofdpijn en veel ruis binnen mijn lichaam heb. Op de camping was het in ieder geval lekker rustig, omgeving en hoofd. Verhuizen is geen optie want voor ons is het niet mogelijk om op een rustigere plek te gaan wonen. Deze “stoor” zenders zul je overal aantreffen.

Ik houd het voorlopig gewoon op mijn hoge bloeddruk en mijn eigen drukke gedachten in mijn hoofd als verantwoordelijke voor mijn hoofdpijn en de ruis maar, misschien, met de HSP in mijn achterhoofd, is het de moeite waard om hier wat meer over te weten te komen. Misschien kan ik leren deze “straling” te blokkeren? Misschien…………….??????? Beetje zweverig………????????

Yosy

Spread the love

Reacties zijn gesloten.

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen