Jemen, wat ze er niet bij vertellen!

(Leestijd ± 3 minuten)

Acht op de tien kinderen zijn ondervoed en dreigen daar aan te sterven. Een humanitaire ramp speelt zich af en de nieuwsbulletins laten de verschrikkelijke beelden zien van kinderen die uitgehongerd door artsen worden onderzocht. De opbrengsten van Giro 555 zijn bij lange na niet voldoende om de eerste nood te lenigen. Ja, Jemen wordt geconfronteerd met een verschrikkelijke burgeroorlog en vanzelfsprekend zijn de burgers daar de grootste slachtoffers van. Er staan nieuwe acties op het programma om de benodigde miljarden die nodig zijn om de honger te stillen binnen te harken. Een burgeroorlog die de schuld is van deze ellende. Een burgeroorlog die al sinds 2015 in het verscheurde land woed…..

Zover de berichtgeving die ons door de op Nederland gerichte nieuwskanalen aan ons wordt voorgeschoteld. Helaas, is wat we op de TV zien maar weer de helft van het verhaal. Wat er niet bij vertelt wordt geeft maar weer eens aan dat wij als Nederlanders bewust dom gehouden worden. Wanneer er iets concreter naar de situatie in Jemen wordt gekeken dan vallen daar een aantal dingen op die wij niet direct te horen krijgen. De burgeroorlog in Jemen is een oorlog die ogenschijnlijk gevoerd wordt tussen twee partijen. Het regeringsleger tegen rebellen die schijnbaar aan een extremistische islamitische partij worden toebedeeld. Een harde burgeroorlog waarbij beide partijen oorlogsmisdaden niet schuwen.

Vanaf 2015 is er een groei van 10% te zien in de uitgaven die er wereldwijd aan wapentuig wordt uitgegeven. Deze stijging is voornamelijk te verklaren door de aanschaffen die door het buurland van Jemen, Saoedi-Arabië zijn gedaan. Een groei waar wij als Nederlanders beter van worden, wij horen tenslotte bij één van de tien grootste wapenleveranciers van de wereld. De Nederlandse wapenindustrie vaart er goed bij.

Is wat ons wordt voorgeschoteld als een verschrikkelijke hongersnood die te wijten is aan de burgeroorlog in Jemen wel het hele verhaal? Nee, wat verzwegen wordt is dat het regeringsleger in Jemen gesteund wordt door Saoedi-Arabië. Het zijn de wapens uit Saoedi-Arabië die het regeringsleger in Jemen in staat stelt de rebellen onder de duim te houden. Het zijn de gevechtsvliegtuigen uit Saoedi-Arabië die de meeste ellende veroorzaken en verantwoordelijk zijn voor het afbreken van de infrastructuur die distributie van voedsel en andere hulpmiddelen onmogelijk maken. Het zijn de wapens die door ons aan Saoedi-Arabië verkocht worden die gebruikt worden door het regeringsleger van Jemen.

Wij, Westerse wereld kopen onze gemoedsrust af door te reageren op de beelden die door de media aan ons worden voorgeschoteld. Aan de ene kant trekken wij onze portemonnee om de arme kinderen in Jemen te helpen en te voorkomen dat ze verhongeren terwijl via de andere kant wij de wapens leveren die deze ellende mede veroorzaakt. Dat wordt er even niet bij verteld?

Het wil niet zeggen dat de kinderen in Jemen geen hulp verdienen, misschien juist wel extra. Wij moeten in dit geval zeker niet de andere kant op kijken en juist extra geld geven. Deze hongersnood is mede (zoals zo vaak) onze schuld!

Bronnen? Genoeg, Google is geduldig!

Yosy      

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen