KNMG: maak berisping arts niet meer openbaar?

(Leestijd ± 2 minuten)

Artsen die een berisping of boete krijgen, moeten niet meer in het openbaar aan de schandpaal worden genageld. De artsenorganisatie KNMG roept de politiek op om deze berispingen en boetes niet meer openbaar te maken. De invloed van een tuchtprocedure is groot, zowel persoonlijk als professioneel.

Tja, hoge bomen vangen veel wind. De ivoren torens waar de meeste artsen zich in bevinden staan ver weg van de “normale” mens. De kans dat een fout daadwerkelijk aan de schandpaal genageld wordt is uiterst klein. Wanneer een arts een fout maakt kan er inderdaad een procedure worden gestart waarbij de arts zich moet verantwoorden voor zijn handelen. Echter, deze verantwoordelijkheid moet hij afleggen aan een commissie die voornamelijk uit collega’s bestaat. De kans dat de arts een hand boven het hoofd wordt gehouden is aanzienlijk en daarom is het aantal daadwerkelijk berispingen en het schandpaal principe klein.

Door mijn ziek zijn heb ik de afgelopen jaren voldoende te maken gehad met de medische wereld. Wanneer ik voor alle fouten die gemaakt zijn procedures was gestart dan had ik er een dagtaak bij gehad. De meeste fouten waren helaas te wijten aan de arrogantie die sommige artsen hanteren bij de benadering van hun patiënten. Zinloze discussies over het al dan wel of niet ervaren van pijn. Hoofdpijn toeschrijven aan een momentopname van een te hoge bloeddruk. Een bloeddruk die in eerdere onderzoeken altijd perfect is geweest maar nu, omdat hij tijdens een momentopname net iets te hoog is, de oorzaak is van jaren hoofdpijn? Geen discussie mogelijk!

Artsen hebben gekozen voor een beroep waarbij ze veel verantwoordelijkheid dragen. De uitvoering van hun beroep berust volledig op het hebben van kennis en het hanteren daarvan. Kennis, net zoals een automonteur dat moet hebben van een auto. De echte artsen die creatief om kunnen gaan met deze kennis zijn schaars en dat zijn ook de artsen die vrijwel geen fouten maken. Zij handelen in overleg en stellen zich kwetsbaar, menselijk op. Artsen met gebrek aan creativiteit maken fouten en blijven daarna in hun ivoren toren zitten. Juist dit zijn de artsen die verantwoording moeten afleggen en waar de samenleving van op de hoogte moet zijn wanneer ze over de scheef gaan, hun werk niet goed doen. 

Wanneer deze berispingen of boetes in de doofpot gestopt worden en niet openbaar gemaakt worden dan ontneem je ons, patiënten, de mogelijkheid tot het kiezen van een arts. Dat een berisping of boeten de arts schade berokkend? Ja natuurlijk, ik hoef geen arts die heeft aangetoond dat hij niet in staat is om te handelen zoals van hem verwacht wordt. Kan hij daar niet mee om gaan dan had hij een ander beroep moeten kiezen of beter zijn best moeten doen.

Yosy.

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen