Autist in het kwadraat?

(Leestijd ± 2 minuten)

Wanneer ik de voordeur achter mij sluit en de veiligheid van mijn huis inruil voor de buitenwereld dan is dat een stap in het duisternis. De luiken gaan dicht en worden bedekt met een scherp lcd scherm waarop mijn glimlach en goede humeur geprojecteerd worden.  Mijn “buiten” gezicht, te doen alsof ik met mensen om kan gaan, mijn spontaniteit en gevatheid. Koetjes en kalfjes. Mijn toneelstukje wanneer ik een gesprek aanga met wie dan ook.

Ook al snap ik niets van wat er precies bedoelt wordt, ik houd mezelf staande in de moeilijkste situaties. Niet omdat ik weet hoe ik met de individuen om moet gaan maar omdat ik weet wat er van me verwacht wordt. Ik doe mee en ben de persoon die geprojecteerd wordt. Het zijn zijn woorden en zijn slechte haar dag, niet die van mij. Ik zit veilig in het donker en verbaas mij.

Ik zit veilig in het donker en ik verbaas mij over hoe de geprojecteerde persoon de verkoopster kan laten lachen om mijn schijnbaar spontane grap. Ik zit veilig in het donker en ik verbaas me over de manier waarop er gegroet wordt wanneer ik iemand tegen kom die ik ken. Ik zit veilig in het donker en ik verbaas me over de schijnbaar onzinnige onzin die er uitgekraamd wordt en als spontaan gesprek als serieus bestempeld word.

Ik ben ziek. Ziek op meerdere fronten. Ik snap dat het voor sommige mensen verwarrend is. Ik ben ziek op meerdere fronten maar wanneer ik mijn voordeur achter me sluit dan ben ik de persoon die op  het scherpe lcd scherm geprojecteerd wordt, mijn zieke ik zit veilig in het donker. Veilig in het donker maar daarom niet daar.

De voordeur achter me sluiten wanneer ik de veiligheid van mijn huis betreed opent mijn luiken. Ik heb de veilige buitenwereld weer voor even overleefd. Ik was al moe toen ik het huis verliet maar nu ik weer terug ben voel ik de vermoeidheid dubbel en dwars. Mijn buitengezicht is slopend.

Raar is het niet dat mensen niet begrijpen wat het betekent om ziek te zijn zonder dat een ander iets aan je kan zien of merken. Ik heb mijn rol goed gespeeld wanneer niemand iets gemerkt heeft, ikzelf des te meer.

Maarja, ik zit lekker thuis en doe de hele dag niets! Profiteur!!!!!

Yosy

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen