De positie van de Moslimvrouw

(Leestijd ± 2 minuten)

Vanmorgen heeft de NOS een opmerkelijk artikel geplaatst over vrouwenrechten in Saudi-Arabië. (Saudische vrouwen willen af van tweederangs burgerschap.) Het artikel gaat over het tweederangs burgerschap van vrouwen. De beperkingen die hen door de Saudische overheid wordt opgelegd. Vrouwen mogen in Saudi-Arabië niets doen zonder daar toestemming voor te hebben van hun voogd. De voogd is vaak de man of broer en soms zelfs de zoon van de vrouw. Voor deze Saudische vrouwen zeer vernederend.

In een interview met Aziza al Yousef, ze startte een petitie tegen wetgeving die vrouwen beperkt, geeft ze het volgende opmerkelijke aan;

” de wetten onder religieuze vlag ontstaan, hebben niets met met geloof te maken.” “Ze maken misbruik van de islam om dit soort regels erdoor te krijgen. Iedere twee jaar komt de regering ineens weer met zo’n rare wet. Saudische vrouwen mogen op die manier steeds minder.”

Opmerkelijk omdat de onderdrukking van de Islamitische vrouw in Westerse ogen voortvloeit uit de Islam.

Pas wanneer een Islamitische vrouw aangeeft onderdrukt te worden en door haar man of de overheid verplicht wordt bijvoorbeeld een hoofddoekje te dragen, zal er verbetering komen in haar positie. Zolang ze blijft volhouden dat het dragen van een hoofddoekje een eigen keuze is zal er niets veranderen.

Aziza al Yousef zet een stap in de goede richting door aan te geven dat het niet haar eigen keuze is om mee te werken aan de beperkingen die haar vanuit de overheid en maatschappij worden opgelegd. Ik denk dat we nog veel van haar zullen horen de komende tijd.

Aziza al Yousef is de Saudische vrouw die eerder in het nieuws kwam doordat, ze tegen alle regels in, als vrouw een auto bestuurde in het streng Islamitische Saudi-Arabië. Iets wat voor vrouwen in Saudi-Arabië streng verboden is.

Yosy

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen