Rare jongens die Amerikanen!

(Leestijd ± 2 minuten)

Clinton krijgt de meeste stemmen maar Trump wordt president!

Rare jongens die Amerikanen. Je zou verwachten dat wanneer Trump wint, hij de meeste stemmen heeft gekregen maar alles behalve dat is waar. In de VS gaat het net even anders.

Elke staat van de VS staat voor een aantal kiesmannen. Dat zijn er voor Californië bijvoorbeeld 55. Dunbevolkte gebieden als Alaska moeten het doen met ‘slechts’ drie kiesmannen. Het aantal kiesmannen is gerelateerd aan het aantal inwoners dat een staat heeft.  De verkiezingen verlopen per staat. Wanneer Clinton in een staat meer dan 50 procent van de kiezers achter zich heeft staan dan krijgt zij het aantal kiesmannen toebedeeld waar die staat voor staat. Voor Trump geldt vanzelfsprekend het zelfde.

Stel, Clinton behaald in verschillende grote staten een verpletterende meerderheid. Zij krijgt dan de aan die staat gerelateerde kiesmannen achter zich staan. Trump behaald in een aantal staten een kleine meerderheid en daardoor krijgt hij de kiesmannen die aan die staten behoren, toegewezen. Op die manier kan het dus gebeuren dat Clinton meer stemmen binnen haald maar dat Trump meer kiesmannen krijgt toegewezen en dus president wordt.

Voorbeeld; Twee staten met elk 50 kiesmannen. In de ene staat krijgt Clinten 90 procent van de kiezers achter zich staan. In de andere staat krijgt Trump 50,1 procent van de kiezers achter zich staan. De kiesmannen van de staat waar Clinton 90 procent van de stemmen heeft gekregen mag ze 50 kiesmannen achter haar naam zetten. De kiesmannen van de staat waar Trump 50,1 procent van de stemmen heeft gekregen mag hij 50 kiesmannen achter zijn naam zetten.

Wat kiesmannen betreft, gekijk spel. Kijk je naar het gemiddelde percentage dat de twee kandidaten hebben gehaald dan ontstaat er een hele andere uitslag. Clinton zou 69,95 procent, van het totaal aantal stemmen van de 100 procent dat in die twee staten te behalen zou zijn krijgen, terwijl Trump maar op 30,05 procent zou uitkomen.

Kiesmannen, ieder 50 maar Clinton heeft gewonnen wat percentages betreft en in dit voorbeeld, flink gewonnen.

Nu gaat het in de verkiezingen in de VS niet om percentages maar om kiesmannen. Het gaat hier niet om 2 staten maar om 52 staten waarbij 270 kiesmannen voldoende zijn om president te worden.

Trump de meeste kiesmannen! Clinton de meeste kiezers!

(Om 7.00 uur Nederlandse tijd had Clinton 59,004,540 stemmen (218 kiesmannen) en Trump: 58,891,715 (276 kiesmannen).)

Rare jongens die Amerikanen!

Yosy

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen