(Niet) door onze grote schuld! De “Economische” vluchteling!

(Leestijd ± 5 minuten)

 

De Katholieke kerk is er erg duidelijk in, ik hoef Anja maar te vragen of ze schuldig is en ze bazelt meteen het volgende riedeltje op; “Door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld!”. Was vijftig jaar geleden de indoctrinatie van de kerken in Nederland nog gemeengoed, tegenwoordig is dat wel anders. Nu is de tendens meer; “Niet door mijn schuld, niet door mijn schuld, niet door mijn grote schuld!” en wordt het ons steeds gemakkelijker gemaakt onze kop in het zand te steken.

De laatste paar jaren wordt het steeds duidelijker dat er daadwerkelijk iets aan de hand is met onze aarde. Hier in Nederland sneuvelt het ene weer record na het andere. Sinds er wordt bijgehouden wat de weersgesteldheid is hebben we de warmste, natste en onweerrijkste dagen ooit. De Winter is geworden wat vroeger de herfst was. Ook de periodes waarin extreme temperaturen worden gemeten zijn langer en talrijker. Ook al blijven prominente narcisten zoals bijvoorbeeld Donald Trump hard roepen dat het niet het gevolg is van het handelen van de mens, de signalen lijken toch steeds meer het tegendeel te bewijzen. Nu zou je kunnen zeggen, ja, wisselingen in het klimaat komen altijd voor! Dat is misschien wel zo maar juist de snelheid waarin nu de veranderingen plaats vinden zijn zorgwekkend. Waren het eerder honderden jaren die klimaatveranderingen nodig hadden, nu lijken het eerder jaren te zijn dan tientallen jaren.

Het is uniek dat de meeste mogendheden van de wereld zich in 2016 achter het klimaatakkoord van Parijs geschaard hebben. Het belangrijkste punt uit dat akkoord is gericht op het terugdringen van de CO2 uitstoot. In mijn ogen een zwak akkoord dat helaas achter de feiten aanloopt omdat het er vanuit gaat dat de wetenschap uiteindelijk een manier vindt om de CO2 uit de atmosfeer te halen. De wetenschap is onze enigste hoop want anders zijn de afspraken die er nu gemaakt zijn bij lange na niet voldoende. De afspraken zijn er op gericht om de uitstoot van CO2 zodanig terug te brengen dat de maximale temperatuursverhoging tot 2 graden wereldwijd beperkt wordt (De stand is in 2017 al gemiddeld minimaal 1 graad). Wil de wereld de doelstelling halen zonder dat er een manier gevonden wordt om de CO2 via wetenschappelijke weg te reduceren dan zullen er onmogelijke besluiten moeten worden genomen. Fossiele brandstoffen zullen bijvoorbeeld direct, zonder uitzondering, verboden moeten worden om nog enige kans van slagen te hebben! Helaas, alles op deze wereld is momenteel afhankelijk van deze schadelijke energie bronnen. Er zijn genoeg mensen die anders willen maar er is zo veel geld mee gemoeid dat de economische belangen te groot zijn. Radicaal stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen zou de rijkste wereldburgers (en de economie) te veel kosten.

Waarom nu de kreet “Niet door onze schuld, niet door onze schuld, niet door onze grote schuld!”? Voor de meeste westerse mensen is het hele klimaat gedoe maar een ver van hun bed show. Die (in het gunstigste geval) 2 graden temperatuursverhoging kunnen wij gemakkelijk opvangen. Ok, meer zonnige, tropische dagen. Meer wateroverlast door korte veelvuldige regenval. De stijging van de zeespiegel? Ach, we verhogen de dijken gewoon, geen probleem. Het gevecht met het water hebben wij als Nederlanders tot nu toe altijd gewonnen en dat zullen we zeker blijven doen. En de Nederlandse wijn wordt steeds beter drinkbaar!

Het is pas de laatste jaren dat 2de en 3de wereld landen een bijdragen leveren aan de vergrote CO2 uitstoot. Opkomende economieën in deze landen zijn langzaam maar zeker de vervuilende factoren die de westerse wereld naar de kroon beginnen te steken. En het is gemakkelijk om nu de zwarte pieten gedeeltelijk bij deze landen neer te leggen. Vergeet echter niet dat de industriële revolutie al in 1750 in Engeland begon. De industriële revolutie die voor 99% verantwoordelijk is voor de verhoogde CO2 uitstoot waarvan wij, de hele wereld nu de gevolgen van voelen.

De CO2 uitstoot is een wereldwijd probleem waar wij als westerse wereld een grote verantwoordelijkheid in hebben. En nu misschien een rare slinger, dit heeft net zoals de westerse verantwoordelijkheid in veel conflicten die er overal op de wereld uitgevochten worden, vluchtelingen stromen tot gevolg. Wij Nederlanders kunnen ons van de domme houden en vol blijven houden dat de gevolgen voor ons land mee zullen vallen en dat wij de klimaatverandering gemakkelijk aan kunnen maar de klimaatverandering brengt grotere problemen met zich mee. (en lekkere wijn!)

De vluchtelingen stroom die de conflicten in het Midden Oosten zijn langzaam aan het opdrogen. De overwinning op de Islamitische Staat zorgen er voor dat de leefbaarheid van deze gebieden weer beter gaan worden. De rede, veiligheid, om naar het westen te vluchten wordt langzaam maar zeker steeds minder belangrijk. Vluchtelingen proberen weer terug te keren naar de gebieden waar ze vandaan komen om daar mee te helpen aan de wederopbouw van hun oude leefomgeving. Het is een langzaam proces maar er komen steeds minder vluchtelingen “onze” kant op.

Tijdens de hoogtijdsdagen van de vluchtelingen stroom werden we echter geconfronteerd met een ondergesneeuwd probleem; de zogenaamde economische vluchtelingen die in gevaarlijke bootjes, kansloos, de Middellandse Zee oversteken. Nu zitten daar ook veel vluchtelingen bij die oorlogsgebieden op het Afrikaanse continent ontvluchten maar de vluchtelingen concentratie die zich momenteel ophoud in Italië worden voornamelijk als “economische vluchtelingen” bestempeld. En ja, een vluchteling uit oorlogsgebied, ja, schoorvoetend, moeten welkom zijn in ons land! Maar een economische vluchteling? Nee, die komt hier alleen maar naartoe om ons geld, Das Not Done!

De verandering van het klimaat heeft voor veel landen een ander effect als die waar wij mee geconfronteerd worden. De gevolgen van de verhoging van de temperatuur zijn door ons, Westerlingen, goed op te vangen maar veel 2e en 3e Wereld landen worden geconfronteerd met grote droogte (Zuid Europa trouwens ook steeds problematischer). Regenseizoenen blijven uit en oogsten mislukken met sterfte door honger en dorst tot gevolg. Mensen verlaten het platteland en proberen hun heil te zoeken in de overvolle steden. Steden die geen werk kunnen bieden aan de extra groepen mensen die afkomstig zijn van het platte land met een nog grote armoede met alle gevolgen van dien tot gevolg.

Om de kans op overleven te vergroten worden, vaak door hele gemeenschappen of families, geld bijeen gebracht om 1 of 2 personen de gevaarlijke oversteek naar het Westen te laten maken. Een gevaarlijke en dure oversteek omdat, vooral de Europese, grenzen gesloten zijn voor deze economische vluchtelingen. Een dure oversteek omdat men zich moet wenden tot dure mensensmokkelaars om de Middellandse Zee over te kunnen steken. Een gevaarlijke en dure overtocht die momenteel strand in het overvolle Italië. De Europese gemeenschap kijkt toe, het zijn tenslotte allemaal economische vluchtelingen, niet ons probleem!

Het is gemakkelijk om de andere kant op te kijken. De term “Economische vluchteling” is immers nog negatiever als dat de term “vluchteling” is. Onze rijkdom mag niet te grabbel gegooid worden om een arme stumpert uit een 2e of 3e wereldland geld te laten verdienen voor zijn achtergebleven gemeenschap! Goudzoekers zijn het en daar lenen wij ons niet voor!

Voor het gemak vergeten we maar even dat veel van deze zogenaamde economische vluchtelingen hier voor meer zijn dan alleen onze rijkdom. We negeren gemakkelijk dat zij hier komen om hun gemeenschap een kans van overleven te bieden. Een kans van overleven die hen misschien wel, door onze vervuilingsdrang die deze vergaande klimaatveranderingen tot gevolg hebben, ontnomen is? 

 

 

 

Spread the love

@mail updates?

Laat je @mail achter en krijg een bericht bij een SiteUpdate.

Europese wetgeving verplicht mij om u er op te wijzen dat deze site Cookies gebruikt. Cookies zijn kleine tekstbestandjes die op uw computer worden opgeslagen om voor u (en voor mij) bepaalde dingen bij te houden. De cookies op Yosy.nl houden o.a. bij of u al eerder op Yosy.nl bent geweest. Wanneer u reageert op een artikel moet u een aantal gegevens invullen die ook op uw computer worden opgeslagen zodat u bij een volgende keer reageren niet alle gegevens nogmaals hoeft in te vullen. View more
Accepteren
Afwijzen