Het onderwijs worstelt met het mobiele telefoon gebruik van leerlingen. Het overgrote deel van de leerkrachten (en beleidsmakers) heeft zijn wortels in een mobielvrije jeugd en ging veelvuldig fysiek om met leeftijdsgenoten, ook buiten schooltijd. Die goede oude tijd! Pas op latere leeftijd maakten zij kennis met de mobiele telefoon. Deze groep mensen is (nog) niet in staat om de potentie van de mobiele telefoon te zien. Zij zien de mobiele telefoon als een bedreiging omdat deze, door het ontbreken in hun jeugd, niet natuurlijk aanvoelt.
Tekorten aan collega’s, volle werkdagen, “slecht” betaald worden, leerlingen met probleemgedrag en een steeds verder van zich afstaande leerlingen, hebben in het onderwijs de volledige aandacht nodig en de leerkrachten zitten niet op meer taken te wachten. Het probleem van de mobiele telefoon is daarom het gemakkelijkst op te lossen door het gebruik ervan binnen de school, maar helemaal te verbieden. Het probleem van de handhaving voor lief nemend. De opgelegde regel van het thuis laten of opbergen in de door school aangeboden kluis, zal veelvuldig worden omzeild door de telefoon gewoon in de schooltas de school in te smokkelen.
Over het algemeen wordt een verbod op de mobiele telefoon ondersteund door verschillende argumenten:
Een mobielverbod op scholen wordt vaak ingesteld om leerlingen te helpen zich beter te concentreren op de lesstof en om de sociale interactie te verbeteren. Mobiele telefoons kunnen in de klas tot veel afleiding leiden, wat de leerprestaties negatief kan beïnvloeden. Daarnaast kan het verbod ervoor zorgen dat leerlingen meer met elkaar in contact komen in plaats van met hun telefoon bezig te zijn.
Argumenten voor een mobielverbod:
- Verbeterde concentratie en leerprestaties: Onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van mobiele telefoons in de klas kan leiden tot verminderde aandacht en afleiding, wat de leerprestaties negatief beïnvloedt.
- Meer sociale interactie: Door het verbod op mobiele telefoons zijn leerlingen meer geneigd om met elkaar te praten en te spelen, wat de sociale ontwikkeling bevordert.
- Vermindering van pestgedrag: Uit onderzoek blijkt dat een mobielverbod kan leiden tot een afname van pestgedrag op school, omdat leerlingen minder de mogelijkheid hebben om online te pesten.
- Minder stress: Door de constante connectiviteit van mobiele telefoons kunnen leerlingen stress ervaren. Een verbod kan helpen om deze stress te verminderen.
Argumenten die uitgaan van de negatieve gevolgen van het gebruik van een telefoon (en misschien omgedraaid kunnen worden?) op school. Ik zet mijn vraagtekens bij dit verbod. Een verbod is een zwaktebod omdat een verbod ingaat tegen de basisprincipes waar het onderwijs voor staat; leren omgaan met. Allerlei zaken waar een leerling tegenaan kan lopen komen aan bod in het hedendaagse onderwijs. Discriminatie, LGBTQ+, agressie, politiek, sociale problemen, enz. hebben allemaal hun plaats gevonden in het onderwijs. Sociale stages, maatschappijleer en burgerschap worden steeds belangrijkere thema’s, waarom zo “angstig” omgaan met het telefoongebruik?
Is het niet beter om een nieuw vak op school te introduceren; Mobiele telefoon gebruik. Een vak waar veel actuele zaken de revue kunnen passeren en een aanvulling kunnen zijn op het onderwijs. Een aantal voorbeelden die de leerlingen kunnen verrijken in plaats van dat zij weerstand en extra problemen oproepen door dingen te verbieden (een aantal voorbeelden):
- Sociale media gebruik
- Hoe stel ik vragen via een zoekmachine
- A.I. gebruik
- Verrijking/verdieping leerstof
- Verantwoord gebruik van mijn mobiele telefoon
- Nepnieuws
- Samenwerking
- Concentratie vergroten
- Keuzes maken
- Betrokkenheid
Het is een gemiste kans om in het onderwijs te kiezen voor een weg die de kloof tussen leerling en de leerkrachten c.q. school vergroot in plaats van een kans om bij te dragen aan een veiligere toekomstige generatie door ze om te leren gaan met verantwoord mobiel telefoon gebruik. Er is lef voor nodig om als leerkracht de mobiele telefoon als kans te zien.